Ergotherapie Kennemerland
Ergotherapie maakt je hand vaardig!

Spalken en Braces

Wat is het verschil tussen een spalk en een brace?

Er bestaan confectie braces. Deze zijn vaak gemaakt van stof en zijn in standaardmaten verkrijgbaar. De braces zijn te koop bij de apotheek en thuiszorgwinkel. Een spalk is een op maat gemaakte voorziening die door een handtherapeut of orthopedisch instrumentmaker wordt aangemeten.

Wanneer spalk of brace?

Een spalk zorgt ervoor dat een bepaald gewricht niet meer kan bewegen en gefixeerd is. Doelen hiervan kunnen zijn: het gewricht rust geven, zorgen voor pijnvermindering en standverandering/behoud van stand.

Een brace zorgt voor ondersteuning, maar ondersteunt niet voldoende om een bepaald gewricht te fixeren.

Het is belangrijk dat u zich goed laat informeren over het gebruik van een spalk of brace.

Spalktherapie

Bij Handtherapie Kennemerland wordt gekeken of een spalk of brace voor u noodzakelijk is. Mocht het nodig zijn dan kan een spalk worden aangemeten. U krijgt dan instructies over het dragen van de spalk, op welke momenten u de spalk moet dragen en hoe lang de spalk gedragen moet worden. Er vindt altijd nabehandeling plaats bij het aanmeten van een spalk.

Vergoedingen

Het aanmeten van de spalk wordt vergoed door de verzekeraar. Een brace moet zelf worden aangeschaft of wordt vergoed op verzoek van een specialist (huisarts is niet voldoende). Mocht u een aanvraag voor een brace hebben van een specialist, dan kunt u deze halen bij een gecontracteerde leverancier van de verzekering. De leverancier verschilt per verzekering.

Direct aanmelden. Vragen? Neem contact op.