Ergotherapie Kennemerland
Ergotherapie maakt je hand vaardig!

Spalken en Braces

Wat is het verschil tussen een spalk en een brace?

Er bestaan confectie braces. Deze zijn vaak gemaakt van stof en zijn in standaardmaten verkrijgbaar. De braces zijn te koop bij de apotheek en thuiszorgwinkel. Een brace zorgt voor ondersteuning, maar ondersteunt niet voldoende om een bepaald gewricht te fixeren.

Een spalk is een op maat gemaakte voorziening die door een handtherapeut of orthopedisch instrumentmaker wordt aangemeten. Een spalk zorgt ervoor dat een bepaald gewricht niet meer kan bewegen en gefixeerd is. Doelen hiervan kunnen zijn: het gewricht rust geven, zorgen voor pijnvermindering en standverandering/behoud van stand.

Het is belangrijk dat u zich goed laat informeren over het gebruik van een spalk of brace.

Spalktherapie

Bij Handtherapie Kennemerland wordt gekeken of een spalk of brace voor u noodzakelijk is. Mocht het nodig zijn dan kan een spalk worden aangemeten. U krijgt dan instructies over het dragen van de spalk, op welke momenten u de spalk moet dragen en hoe lang de spalk gedragen moet worden. Er vindt altijd nabehandeling plaats bij het aanmeten van een spalk.

Vergoedingen

Bij Handtherapie Kennemerland beschikken wij over diverse braces en maken wij thermoplast maatspalken. Deze spalken en braces zijn voor eigen rekening. Uw ergotherapeut kan u adviseren over een geschikte spalk of brace en stuurt u eventueel door naar een specialist voor een verwijzing.

Een brace of spalk voor langdurig gebruik kan vergoed worden door de zorgverzekeraar mits er een verwijzing is voor een hulpmiddel van een specialist (huisarts is niet voldoende). Mocht u een verwijzing voor een brace/spalk hebben van een specialist, dan kunt u deze halen bij een gecontracteerde leverancier van de verzekering. De leverancier verschilt per verzekering.

Direct aanmelden. Vragen? Neem contact op.